Бизнес кредит – цели, предимства и кандидатстване

Бизнес кредит – цели, предимства и кандидатстване

Живеем във времена, в които има бум на стартиращите бизнеси. Те са базирани на вълнуващи иновативни идеи, както и на изпитани утвърдени индустрии. Без съмнение, какъвто и бизнес да стартирате, начинанието отнема значително време и финансов ресурс. Някои предприемачи разполагат със значими спестявания, а други търсят външно финансиране. Ако нямате средства, за да стартирате бизнес, може да се възползвате от бизнес кредит.

В тази статия ще анализираме по какъв начин бизнес кредитирането може да ускори развитието на вашата компания, като ви предостави необходимият финансов ресурс за осъществяване на вашите бизнес цели. Без значение дали сте в начален етап на развитие или вече имате работещ бизнес, нашите бързи кредити ще ви помогнат да постигнете вашите бизнес цели.

Какво е бизнес кредит?

Бизнес кредитът е парична сума, която се отпуска за финансиране на малки, средни или големи предприятия. Бизнес кредитът се предоставя най-често от банки, но в последните години се увеличава броя на небанковите финансови институции, които финансират бизнеси.

Погасяването на бизнес кредита най-често става на равни месечни вноски с плащане на главница и лихва всеки месец. Обикновено максималният срок на погасяване на кредита е 10 години за фирми.

Когато паричната сума е отпусната с конкретна цел, кредитът се нарича целеви. А когато паричната сума е отпусната без конкретна цел, най-често кредита е за оборотни средства или овърдрафт. Една фирма може да изтегли бизнес кредит за различни цели, сред които:

  • Закупуване на нови машини за производство.
  • Закупуване на терен или складови помещения, както и транспортни средства.
  • Закупуване или производство на по-голямо количество продукция или инвентар.
  • Разработване на нова бизнес линия или закупуване на конкурентен бизнес.
  • Разширяване на дейността или продуктовата гама.

Предимства и недостатъци на бизнес кредитите

Бизнес кредитите са изключително удобен финансов инструмент за умелият предприемач. Използвайки пари на заем, можете значително да развиете вашият бизнес като инвестирате нови средства в него или закупите нов бизнес. Бизнес кредитите имат следните предимства:

  • Допълнително финансиране: бизнес заемите ви предоставят допълнителни средства за вашият бизнес, които може да използвате за различни цели, като: разрастване на дейността, подобряване на процесите, обучение или наемане на персонал и други.
  • Повишение на печалбите: допълнителните парични средства, ако са разумни инвестирани, ще ви помогнат да разширите бизнеса си и да увеличите печалбите си.
  • Удобен и бърз достъп: в днешно време има голям брой финансови институции, които предоставят бързи бизнес заеми. Този тип бизнес заеми обикновено имат улеснен процес на кандидатстване и занижени изисквания. Трябва да внимавате, защото най-често тези бизнес кредити за по-скъпи от банковото финансиране.
  • Финансова стабилност: когато се използват разумно, бизнес заемите могат да подобрят финансовата стабилност на вашата фирма. Това е възможно, защото може да увеличите размера на оборотния капитал на бизнеса или да подобрите неговата рентабилност.

Бизнес заемите са част от финансовия микс на всяко модерно предприятие. Ако сте си поставили амбициозни цели за растеж, бизнес заемите ще ви помогнат да ги постигнете.

Как да кандидатствам за бизнес кредит?

В зависимост от особеностите на вашият бизнес, както и етапа на неговото развитие, получаването на бизнес заем може да бъде сравнително опростен или сложен процес. При всички случаи е необходимо да направите план за какво ще бъдат инвестирани средствата, които ще вземете на заем. Ето няколко стъпки, които са част от процеса по кандидатстване за бизнес кредит.

Стъпка 1. Направете финансов план и стъпвайки на него, определете размера на заема.

Стъпка 2. Изберете подходящ кредитор. Проучете пазара за финансови услуги и определете, кои кредитори предлагат подходящи за вашите цели бизнес кредити. Банките предлагат най-добрите финансови условия за бизнес кредити. Недостатъците при тях са, че процедурите за разглеждане на искането за кредит са тромави и се изискват много документи, които отнемат време, за да се набавят. От друга страна, има финансови институции, които предлагат по-високи лихви по бизнес кредитите, но имат улеснени процедури за кандидатстване.

Стъпка 3. Разходвайте кредита разумно. Винаги инвестирайте полученият бизнес кредит съгласно плана, който сте изготвили.

Небанковите финансови институции, като Лендиво, предлагат значително по-бърз и лесен начин за получаване на бизнес кредит. Ние имаме опростена процедура по кандидатстване за кредит в сравнение с тези на банките. Кандидатстването за бизнес кредит става бързо и лесно, а процесът е изцяло онлайн. Няма нужда да чакате дълго време, защото разглеждането на молбата и отпускането на средствата става в рамките на един ден.