Как да се прецакаш с кредит в няколко стъпки

Как да се прецакаш с кредит в няколко стъпки

Българите сме шампиони по даване на съвети. Ако живееш в България, със сигурност си чувал съвети от хора, които стоят пред телевизора как да се оправи политиката в България, дупките по пътищата или какво трябва да направи някой треньор по футбол.

Много хора погрешно търсят вината за своето финансово състояние извън себе си. Обвиняват външни фактори върху, които нямат контрол – политиците, икономиката, лошият работодател, неочакваните неволи.

Разбира се, това е от значение. Факт е, че доходите в България са значително по-ниски от европейските, както и че понякога живота ни предоставя неочаквани изненади.

Но, замислял ли си се, че понякога сами се поставяме в ситуации, които да доведат до финансово затруднение? Ако не вярваш, прочети тези стъпки как да се прецакаш финансово.

Вземи кредитна карта, защото е лесно

В днешно време сме затрупани от предложения за кредитни продукти. Да вземеш кредитна карта е лесно като да вземеш играчка от дете. Взимаш кредитна карта, която удобно стои в джоба ти. В един момент започваш да харчиш безконтролно. Имам пари, защо да не купя този телефон? Имам пари, защо да не мога да отида на почивка? Започваш да харчиш, за да задоволиш всяка своя моментна нужда.

Вземай онлайн кредити на воля, защото е лесно

Ходиш всеки ден с кола на работа, но в един момент тя се чупи. Ти нямаш никакви спестявания. Можеш да ходиш с автобус на работа известно време, докато спестиш пари, но защо да го правиш? Изтегли бърз кредит, който ще бъде при висока лихва и ще изплащаш дълго време. В крайна сметка лихвата по кредита ще ти струва колкото няколко ремонта на колата.

Изтегли банков кредит за ненужна вещ

Съседа до теб току що си купи жилище и те покани да видиш новият му голям телевизор. А ти гледаш вечер новините на старата кутия с кинескоп от едно време. Изтегли потребителски кредит, за да му натриеш носа на съседа и си купи новият 50 инчов плазмен телевизор. Нищо, че ще го изплащаш в следващите 4 години.

Вземи кредит, за да помогнеш на познат

Твой познат или роднина те помоли да изтеглиш кредит вместо него, защото не го одобряват. Убеждава те, че ще ти плаща вноските редовно и ти му повярва, нали? Изтегли кредит от негово име и се зароби финансово за дълги години!

Не си плащай вноските по кредита

Изтеглил си кредит, обаче парите не достигат. Кредитора ще почака, мислиш си ти. Един ден с изненада научаваш, че банката е продала вземането ти на колекторска агенция, тя те е осъдила и сега дължи два пъти по-голяма сума от преди. Звучи ти невъзможно? Ако искаш да се заробиш финансово, опитай.