Виж всички бързи кредити – Lendivo.bg

Всички бързи кредити

През последните години бързите кредити навлизат все по-често в живота ни. Много хора вече са прибягвали до тях, за да покрият непланирани разходи или за да “закърпят положението” до заплата. Има и такива, които избират да използват бърз кредит, за да закупят продукт или услуга, които искат на момента, вместо да чакат до заплата, за да му се насладят. Независимо дали си от първите, вторите или третите – хората, които никога не са взимали бърз кредит, тази статия е за теб.

Като професионалисти в сферата сме се постарали да обясним подробно всичко за всички бързи кредити (добре де, за огромната част от тях), така че да отговорим от първо лице на въпросите на клиентите.

Тук е мястото да уточним основното – не всички бързи кредити са еднакви, не всички бързи кредити са лоши (както се възприема по презумпция) и не всички бързи кредити са подходящи за всеки. Как сред всички бързи кредити да откриеш този, който ще ти помогне да излезеш от трудна ситуация, без да ти създаде главоболия, ще разбереш по-надолу в статията.

Какво представляват бързите кредити и как работят?

Има ли полза от бързите заеми

Бързите кредити са финансови средства в неголям размер, които можеш да получиш от небанкова финансова институция след подписване на съответния договор. За да бъдат легитимни (както и договорите им), всички кредитни компании и небанкови финансови институции, отпускащи заеми на физически лица, трябва да бъдат регистрирани в БНБ.

Всички бързи кредити се характеризират с няколко особености: можеш да получиш заявената сума бързо, почти веднага. Кандидатстването по тях е лесно, в повечето случаи онлайн. Взимаш парите си по най-удобния за теб начин.

Друга обща черта на всички бързи кредити са лихвените проценти. Не ни разбирай погрешно, не всички лихви по всички бързи кредити са еднакви. Всички лихви по всички бързи кредити обаче, са по-високи от предлаганите от банките. И това е напълно нормално. За разлика от банките, всички фирми за бързи кредити имат по-малко изисквания и съответно този тип кредитори поемат по-голям риск при отпускането на заем, което пък се компенсира с процента на предлаганата лихва.

Най-просто обяснена, работата на всички бързи кредити се състои в следното: ти (когато имаш нужда) получаваш достатъчна сума пари, с която да покриеш непредвиден разход, възможно най-бързо и най-лесно. Това е и причината голяма част от бързите кредити да са с кратък срок на погасяване и ограничени възможности за максимални суми.

Защо хората търсят бързи кредити?

Точно както не всички бързи кредити са еднакви, така и не всички причини за вземането им са еднакви. Най-често обаче това е спешната нужда от пари, която не може да бъде покрита от традиционните банкови кредити. Често се налага да се платят неотложни сметки, да се поправи автомобил, да се покрият медицински разходи или да се справим с неочаквани финансови извънредни ситуации.

Нерядко, хората избират бърз кредит като начин за финансиране, когато са с влошено ЦКР или не могат да изчакат процедурата по одобрение от банката. Както казахме, всички бързи кредити се характеризират с кратък срок за получаване на заявената сума, почти веднага.

Видове бързи кредити според срока за погасяване

Всички бързи кредити на едно място

Всички бързи кредити имат определен и ясно дефиниран срок за погасяване. Начинът на погасяване обаче, може да бъде различен. Тук ще сравним някои от най-честите варианти, предлагани от кредиторите.

Бързи кредити до заплата

Този тип бързи заеми се дефинират с неголям размер на отпусканата сума и кратък срок на погасяване, обикновено в рамките на няколко дни. Максималният срок, не при всички бързи кредити от този тип, но при повечето, е 30 дни. Целта му е покриване на спешни разходи, които не могат да бъдат отложени до получаването на планиран доход (заплата). Всички бързи кредити “до заплата” обикновено са с погасяване на 1 вноска.

Бързи кредити на месечни вноски

Съществуват и бързи заеми, които могат да бъдат разсрочени във времето. При всички бързи кредити от този тип, погасяването се извършва на ежемесечни вноски. Максималната сума, която може да бъде усвоена с такъв бърз кредит варира при различните кредитни компании.

Бързи кредити на седмични вноски

Тези заеми се различават от всички бързи кредити, тъй като погасяването на вноските е ежеседмично т.е. едновременно кратък и регулярен период. Подходящи са за хора, които получават доходите си по същия начин.

Бързи кредити тип кредитна линия

За разлика от всички бързи кредити, които споменахме до момента, този тип заеми са насочени към бизнеса. Те представляват нещо като паричен фонд, който можеш да използваш постоянно в рамките на договорения срок. Най-просто казано, кредитната линия е тип заем с размер, равен на максималния, който кредитоискателят може да получи, за определен срок. През този период кредитоискателя може да тегли и внася суми по кредита, като заплаща лихва само върху използваната част от него. Гъвкавостта, която осигуряват този вид заеми, за разлика от всички други бързи кредити, е изключително полезна. Особено, когато предстоящите ти разходи варират.

Бързи кредити за различни групи клиенти

Освен според срока за погасяване, всички бързи кредити, предлагани от кредиторите, могат да бъдат разделени и според кредитоискателите, за които са подходящи. Тези финансови продукти са разработени за да задоволят нуждите и са съобразени с възможностите на различните големи групи хора. По този начин кредитоискателите могат да получат това, от което се нуждаят по-бързо и по-ефективно.

Специализирани бързи кредити за пенсионери

Всички бързи кредити, предназначени за хора в пенсионна възраст, се характеризират с относително нисък таван на отпусканите суми и неголям период за погасяване. Някои кредитни компании изискват поръчител или гарант, който да гарантира за обезпечението на кредита. Целта на всички бързи кредити от този тип е навременна подкрепа и помощ при непредвидени разходи. Това обяснява и ниския таван на тези заеми.

Бързи кредити за хора с по-високи доходи

Да, хората с по-високи доходи също могат да се възползват от бързи кредити. Обикновено целта на този тип кредитиране е получаването на пари на момента. Те може да са необходими за покупка на стоки или услуги, за инвестиция или пък за покриване на извънреден разход. Въпреки че доходите на тази група клиенти са по-високи, те също са регулярни т.е. идва момент, в който не получават постъпления по сметката си. И когато този момент съвпадне с нуждата от пари, бързите заеми се превръщат в подходящ вариант.

За разлика от всички бързи кредити, този тип заеми предлагат по-добри условия и по-ниски лихви на кредитоискателите, заради по-доброто обезпечение, което могат да осигурят. Вземи бърз кредит от Lendivo.bg и се възползвай от предлаганите условия.

Избор на кредит за конкретни нужди

Тук за разлика от всички бързи кредити, които разгледахме, сумите могат да бъдат значително по-високи, както и срока на погасяване. Въпреки това, пресметни добре вноската, която можеш да си позволиш преди да вземеш кредита.

Сравнявайки различни оферти, при така наречените автомобилни кредити например, става ясно, че някои финансови институции изискват самоучастие от страна на кредитоискателя. Фактор, който липсва при други бързи заеми.

Често в тази графа бързи кредити попадат и заемите за образование. За разлика от всички бързи кредити, споменати до сега, заемите за образование най-често са с така нареченото отложено погасяване. т.е. плащането на вноските започва след определен период от получаването на кредита. Подходящи са за студенти, които все още нямат работа и не разполагат с достатъчно финанси, за да платят образованието си.

Какви могат да бъдат предимствата на бързите кредити?

Списък с всички предимства на бързите заеми

По-гъвкавата политика на небанковите финансови институции прави бързите кредити подходящ вариант за хора, които по една или друга причина не могат да се възползват от “стандартните” банкови кредити. Това на практика е и най-голямото предимство на този тип кредитиране. Нека разгледаме и сравним какво означават различните оферти, предлагани от кредиторите.

Бърз кредит без проверки

Преди отпускането на какъвто и да е заем, кредитополучателят подлежи на проверки, за да се установи неговата кредитоспособност. Това е част не само от политиката на финансовите институции, но от българското законодателство. Всички бързи кредити без проверки всъщност се касаят до алтернативно определяне на надеждността на кредитоискателя.

Всеки кредитоискател разполага с кредитна история в ЦКР, но ако никога не си взимал никакъв кредит, твоята кредитна история е нулева (не, никаква). На база на това ЦКР, банките (на 100%) и финансовите институции вземат решение, дали кредитоискателят е надежден и дали би обслужвал кредита си редовно. При всички бързи кредити също се взимат данните от ЦКР и когато кредитната история е лоша, шансовете за получаването на нов кредит значително намаляват.

Това, което различава бързите кредити без проверки от всички бързи кредити, не е пълната липса на проверка, а намаляване на тежестта на ЦКР. Кредитоспособността се определя на база на други фактори, а не на кредитната история.

Бърз кредит без доказване на доход

Този тип оферти от фирмите за бързи кредити са предназначени най-често за хората, които не работят на трудов договор към момента на искане на заема. Тъй като постоянният трудов договор е едно от основните условия на банковите институции, хората упражняващи свободни професии или майките в отпуск по майчинство например, не могат да бъдат одобрени за заем в банка.

Всички бързи кредити без доказване на доход обаче, изискват добра кредитоспособност. Това ще рече, че за да се възползват от такъв тип бърз заем, кредитоискателите трябва все пак да имат доход. Сравнявайки различните оферти за бързи кредити без доход, става ясно, че сроковете и максималните суми варират.

Бърз кредит с лошо ЦКР

Тук отново се връщаме към кредитната история на кредитополучателя. Лошото ЦКР буквално означава, че никоя банка няма да отпусне кредит на хора с такава кредитна история. Небанковите финансови институции са доста по-гъвкави от тази гледна точка. Определяйки кредитоспособност по алтернативни подходи, лошото ЦКР не представлява пречка за отпускането на заем.

Разбира се, това има известни последствия. Всички бързи кредити с лошо ЦКР от страна на кредитоискателя, са с по-високи лихви, в сравнение със заеми, отпускани на лица с добро ЦКР. Въпреки това, този тип кредитиране е по-добрата, а понякога и единствена алтернатива за хората попадащи в тази категория.

Сигурен бърз кредит 

Всички бързи кредити, отпуснати от доказани и легитимни кредитни компании попадат в тази категория. Те се характеризират с осигуряването на спокойствие и надеждност на кредитоискателите, от страна на кредиторите. Това означава, че кредиторите ще бъдат проверявани и санкционирани при установяване на нарушения на договорите за заеми, които отпускат, както и при установени нарушения при боравенето с лични данни на клиентите си.

Често понятието сигурен бърз кредит е грешно възприемано като “кредит със сигурно одобрение”. Двете понятия нямат нищо общо, дори бихме заявили, че второто не съществува. Сигурният бърз кредит може да бъде получен само от легитимна финансова институция, регистрирана в БНБ. Тази справка лесно може да бъде направена на страницата на Българската Народна Банка.

Основни фактори за сравнение на бързите кредити

Има много характеристики, по които всички бързи кредити, предлагани от кредиторите могат да бъдат сравнявани. Някои от тях обаче, влияят пряко на цената на получения заем, а съответно и на твоята способност за погасяване. Ще разгледаме основните характеристики, на които да обърнеш внимание при избора на бърз кредит.

Лихвени ставки и допълнителни такси

За да се ориентираш дали един заем е по-изгоден за теб от друг, сред всички бързи кредити на пазара, сравни лихвените ставки. В крайна сметка те формират крайната цена на бързия кредит, който си избрал. Един съвет от нас – първо определи типа на кредита, от който се нуждаеш и след това сравнявай лихвите. Иначе разминаването в процентите ще бъде огромно.

Ако търсиш кредит без доказване на доход например, сравнявай лихвените проценти само на тези оферти, а не на всички бързи кредити на пазара.

Допълнителните такси са друг фактор, който значително би оскъпил заемът, който смяташ да вземеш. Информирай се предварително какви допълнителни такси могат да бъдат начислявани, както и за евентуални допълнителни разходи по усвояване на кредита. Тук отново не забравяй да не сравняваш всички бързи кредити на пазара, а само офертите, които са подходящи за теб.

Процес на одобрение и изисквания

Когато търсиш бърз кредит, основната идея е бързото получаване на пари. Ето защо процесът и времето за одобрение са основен фактор при избора на оферта от кредиторите.

Почти всички бързи кредити могат да бъдат заявени онлайн, само за няколко минути, така че тук нямаш много за сравняване. Одобрението за кредит обаче е различно. Сравни изискванията, които финансовите институции очакват да покриеш като кредитоискател. За всички бързи кредити е необходимо да си пълнолетен, да си български гражданин, да си дееспособен. Вече в зависимост от типа кредит, който си избрал, допълнителните изисквания подлежат на промяна.

Сравни подобни оферти от различни компании, за да прецениш за какъв и за колко голям заем можеш да кандидатстваш, според твоята конкретна ситуация.

Избор на правилния бърз кредит

Инструкции за избор на правилен кредитор

Сред офертите от всички бързи кредити на пазара понякога е доста трудно да прецениш кой заем е подходящ за теб. Напълно те разбираме. Ето защо тук ще изброим най-важните неща, на които да обърнеш внимание при избора на бърз кредит:

  • Легитимност на финансовата институция – преди да подпишеш договор за заем, провери дали кредиторът, на който си се спрял, е надежден. Най-лесно информация за това можеш да получиш от сайта на БНБ. В регистъра на Българската Народна Банка фигурират всички финансови институции, които имат законно право да отпускат заеми на физически лица. В случай че кредитната компания, която си избрал не присъства в списъка, по-добре потърси друг кредитор.
  • Определи начина на погасяване – за да избегнеш бъдещи проблеми, прецени добре кой вариант за погасяване на задължението е най-добър за теб.
  • Определи специфични критерии – не всички бързи кредити са еднакви и не всички са подходящи конкретно за твоя случай. Потърси оферти, които отговарят на твоята ситуация – кредити с лошо ЦКР, без проверки, за пенсионери, за автомобил. Едва след задаването на критериите пристъпи към сравняване на офертите. В противен случай резултатите, които ще получиш, ще бъдат най-малкото подвеждащи.
  • Условия и изисквания – никога не подписвай нещо, за което не си сигурен. Ако сред всички бързи кредити на пазара си открил оферта, която звучи примамливо, но условията по нея са неясни или объркващи, говори с кредитната компания, за да ти разяснят всяка част от договора. Ако и след разговора условията остават неясни, по-добре потърси друг кредитор.

Често задавани въпроси, относно бързите кредити: 

  • Как се сключва договор за кредит? – След одобрение на подадената от кредитоискателя заявка, кредиторът изготвя договор за кредит, който след внимателно прочитане и съгласие на двете страни, бива подписан.
  • Има ли такса при предсрочно погасяване? – Повечето кредитори не изискват подобна такса, но е препоръчително да провериш това в договора си преди да го подпишеш.
  • Как се получават парите? – По най-удобния за теб начин. Повечето кредитни компании превеждат сумата по предоставена от теб банкова сметка или по сметка на финансов оператор, като Easy Pay например, от където лесно можеш да получиш парите си.
  • Какви са минималната и максималната сума, които мога да заема с бърз кредит? – Различните оферти на кредиторите варират, в зависимост от твоята конкретна ситуация. Изключвайки всички фактори, които могат да повлияят на одобрената от кредитора сума, бързите кредити са в диапазона 50 лв. – 20 000 лв.
  • Мога ли да кандидатствам за няколко бързи кредита едновременно? – На практика това е възможно. Ние обаче, силно те съветваме да избягваш подобна ситуация. Вземането на няколко бързи кредита с една и съща падежна дата означава внасянето на няколко погасителни вноски заедно с лихвите, наведнъж. Представи си колко по-зле би изглеждала ситуация, при начисляване на наказателна ежедневна лихва, върху няколко кредита едновременно.